Geschiedenis Abel Mendoza
Abel is afkomstig uit een typische wijnbouwersfamilie in Rioja; ze maakten 'vino de cosechero', vaak macération carbonique-wijnen die binnen het jaar moesten gedronken worden en in bulk verkocht werden.
In 1988, hij is dan 19 jaar, beslist hij om zelf zijn wijnen te bottelen. Hij is gepassioneerd door zijn wijngaarden en wil de zaken anders aanpakken dan in de wijngaarden die hij rond zich ziet.
In 1994 beslist hij om betere wijnen te maken; het is een topjaar en hij wil verder gaan dan enkel een jonge wijn maken met de superdruiven die hij op zijn wijnstokken ziet. Hij koopt nieuwe Franse eiken vaten en zijn familie verklaart hem voor gek. Niettemin weet hij zeer goed wat hij wil. Met de hulp van zijn vrouw Maite, oenologe, weet hij in een mum van tijd een stevige kwaliteitsreputatie op te bouwen.
Het domein is klein (nauwelijks 20 ha), maar maakt enkel topwijnen, zowel in wit als in rood. Ze zijn gevestigd in San Vicente de la Sonsierra, net op de grens tussen Rioja Alta en Rioja Alavesa, een uitstekende regio om topwijnen te maken. Ook Vega Sicilia bouwt in deze regio zijn Rioja-project uit. Abel zoekt vooral naar lage rendementen en een uiterste zorg voor de wijngaard. Hij houdt zich niet bezig met reserva’s of gran reserva’s, vaak ook omdat hij te weinig flessen maakt volgens de Consejo Regulador van Rioja en dus 'geen constante kwaliteit kan garanderen'. Nu, wij malen er niet om – wij weten dat Abel en Maite in hun kleine bodega van het beste maken wat er in Rioja te vinden is.