Nieuwe topwijn van Pablo Calatayud
Een hommage aan zijn medewerkers
Met Pablo Calatayud werken wij al sinds meer dan 20 jaar. Eerste jaargang van les Alcusses was 2000. Hij stuurde ons toen een grote kist appelsienen uit Valencia, met daarin in het midden een magnum Maduresa, zijn toenmalige nieuwe topwijn.
En die Maduresa en die appelsienen overtuigden ons dadelijk! 😊 Wat een heerlijk authentieke wijn en wat een lekkere appelsienen!
25 jaar later l’histoire se répète!
Bij de laatste bestelling vanuit Valencia in 2024 was er niet alleen een halve pallet appelsienen inbegrepen als cadeau voor al onze medewerkers, maar alweer zijn nieuwe topwijn! De appelsienen kan ik u jammer genoeg niet verkopen, die zijn al uitgedeeld op het jaareinde…
Maar die nieuwe topwijn is toch wel heerlijke stuff!
Maar het mooie is het verhaal achter de naam. Die zegt niets over het terroir of druiven, maar alles over de persoon die Pablo Calatayud is. Wat een lieve mooie wijnboer!
De naam is immers “Ferrero & Senís” als nieuwe serie (naast zijn classics “Alcusses” en “Maduresa” en de amfora à l’ancienne lijn “Vermell”, “Safrà” en “Parotet”) voor wijnen van gerecupereerde delicate druivensoorten van moeilijke terroirs.
Deze “Pebrella”, want dat is de naam van de wijn, is dus de eerste in de serie “Ferrero & Senís”. En wie zijn deze Ferrero en Senís? Wel heel eenvoudig: 2 van zijn medewerkers die hij als de hoeksteen van zijn wijndomein beschouwt. Hij noemt zijn topwijn dus naar 2 van zijn medewerkers. Een echte hommage aan zijn medewerkers/vrienden.
Ik ken weinig wijnmakers die op deze manier hun dankbaarheid kunnen uiten. Zo puur, zo lief.
Het is een wijn die oude vergeten druivensoorten (in dit geval Arcos en Forcallà) gebruikt in een lichte, elegante stijl.
Toch nog iets wat hoop geeft voor 2025!
Zie hieronder de brief die Pablo ons schreef (ik heb hem naar het Engels laten vertalen) om de wijn te introduceren. Deze is voor intern gebruik, maar ik wil hem u niet onthouden. Hij was de brief immers beginnen schrijven net in de namiddag dat de overvloedige regen ware rampen veroorzaakte in Valencia.
Dear friends,
something terrible happened the afternoon I started writing this letter to you and four weeks later I don't know how to finish it.
It is not easy, but we must do it. We must continue supporting and helping our friends and neighbours and the people who have suffered the consequences of this disaster, losing loved ones, homes and businesses. We need to resume our activity as soon as possible and try to recover our strength and our illusion. The letter started talking about the harvest, about how we were happy with 2024 after what we suffered in 2023, about a homemade video with scenes from the vineyard and winery that is published on social networks (1) that summarises in four minutes the work of eight weeks (where we explain some keys and highlights from the vintage) And then came the main subject, which was to celebrate the birth of a new wine.
La pebrella (thanks Dani for this beautiful label; how great Dani Nebot is) will be the first wine of the Ferrero i Senís collection. A new collection with which we would like to explore new paths A little review of the collections. The classic wines (year 2000; 1st collection; maduresa and les alcusses) are monastrell (with cariñena) and they want to explain the strength and intensity of our soil and our sun. The ancient wines (year 2010; 2nd collection; cullerot, parotet, safrà and vermell) tell us the story of those grapes from the past, about their character, their brightness and their beautiful dormant tinajas. Les filles d'Amàlia (2017; 3rd collection; les prunes and les danses) are two pink coloured whites that ride on mandó in search of a Mediterranean that is fresher and fresher The fourth, Ferrero i Senís, wants to explore another shore, the subtlest, finest and most elegant Mediterranean and it does through arcos and forcallà, the two queens of our ancient viticultural map. With the arrival of the 20th century and the bulk wine industry, winegrowers abandoned these varieties because they delivered a pale colour and low alcohol content and because they ripened very late (later than Monastrell, which is very late; the oldest people say that ‘arcos was harvested for the 1st of November’). The wines made with these grapes (we like them on their own, but even more as a blend)) show another expression, another identity, a less powerful and lighter Mediterranean wine.
La pebrella captures the essence of two special plots of very chalky soils that we ferment in the cups (the old stone lagars) with a lot of whole clusters and age underground in demijohns and clay jars. There are 4.300 bottles of the 2023 la pebrella. We have been searching for hidden treasures for many years and we are getting ready to highlight the great vineyards of these shores. La pebrella (thymus piperella) is a wild variety of thyme endemic to this region (almost impossible to find it outside it) which has a very intense aroma and brings flavour and magic to our gastronomy. Ferrero and Senís are two world-class figures that many of you know (two cornerstones of this company), and it’s also a tribute to the celler del roure family, to our team, to those who work every day taking care of the vineyards and the wines and who rarely appear in the photos. Thank you for your dedication and for all that we are creating together. Wine on a table is food, friendship, generosity, thinking of others... it’s the fruit of a land and the essence of solidary people who love, fight and resist. Life hits us sometimes, but it is worth living it and we must be thankful for it. May the magical light of la pebrella give us strength, energy and joy of life.
maduresament,
pablo calatayud
celler del roure
Les Alcusses /VINS FINS (1) the video of the harvest 2024 https://www.instagram.com/reel/verema