Dominik is afkomstig uit Duitsland en leert als jongeman de geneugten kennen van topwijnen en dito gastronomie. Hij komt voor een stage terecht in de Priorat en in 2000 maakt hij tijdens zijn verblijf in de regio kennis met Eben Sadie, een Zuid-Afrikaan van hetzelfde kaliber. Samen beslissen ze om in 2001 Terroir al Limit op te richten in het kleine dorpje Torroja. Eben verlaat het project in 2012 om zich volledig op zijn thuisbasis in Zuid-Afrika te richten, waar hij vandaag één van Zuid-Afrika’s cultwijnen maakt (ook door ons verdeeld trouwens). Samen starten ze hun avontuur in Torroja del Priorat. Hun filosofie is zeer Bourgondisch, vandaar ook de naam van hun project ‘Terroir al Limit’. Hun ambitie is om unieke plekken of lieu-dits te identificeren in de regio, en daarna al het mogelijke te doen om dit terroir tot uiting te laten komen op de meest authentieke manier mogelijk. Het stond dan ook al zeer gauw vast dat het voornaamste werk in de wijngaard diende te gebeuren en dat ze enkel zouden werken met vieilles vignes Carinyena en Garnatxa, bovendien volledig op biodynamische leest geschoeid. Hun eerste wijngaard was Dits del Terra, bestaande uit hoofdzakelijk Carinyena. Snel daarna volgde Arbossar en tenslotte hun 2 grand cru’s Les Manyes en Les Tosses. Les Manyes is zeer oude Garnatxa en Les Tosses zijn vieilles vignes Carinyena. Zeer uitzonderlijk dat de wijnen hoofdzakelijk uit Carinyena bestaan. Ik durf gerust te zeggen dat hier ’s werelds allerbeste Carignan-wijnen worden gemaakt. Dominiks bedoeling is om zo weinig mogelijk houtinvloed in de wijnen te krijgen. Daarom werkt hij vooral met grote houten foudres en cementen cuves. Op die manier komt hij tot bijna transparante mineraliteit, ongeëvenaard in de regio.
Toen Dominik mij benaderde in 2007, was de situatie nog moeilijk voor ons. We hebben altijd een sweet spot voor Priorat gehad, waardoor we vandaag een uitgebreid gamma domeinen in deze regio vertegenwoordigen. In 2009 was ik echter terug in de regio en bezocht ik het domein en proefden we samen het hele gamma, met een kleine verticale. De kwaliteit van wat toen op vat lag van de 2009 was werkelijk verbluffend. Wij hadden toen echter nog geen plaats in onze portfolio, dus besliste ik om de wijnen in beperkte mate aan te kopen voor mijn privé-kelder. Ik was werkelijk helemaal hoteldebotel van de stijl van deze wijnen. Een evolutie die bij vele wijnliefhebbers plaatsvindt: naarmate je ouder word en meer zaken gaat proeven, heb je steeds de neiging om naar elegantere en meer mineralige stijlen te gaan. Zo ging het nog een aantal jaargangen verder. Ik proefde de wijnen, was helemaal overtuigd, maar kon enkel wat kisten kopen voor mijn privé-kelder. Pas met millésime 2014 beslisten we om er vol voor te gaan en werden zijn wijnen een volwaardig deel van onze catalogus. Toen we vorig jaar dan ook nog de Sadie Family Wines uit Zuid-Afrika aan onze catalogus konden toevoegen, was de cirkel rond. Op die manier hebben we de 2 founding fathers van Terroir al Limit, weer samen kunnen brengen in La Buena Vida…
Het was ook vanaf 2014 en vooral 2015 dat zijn wijnen zeer hoge ogen begonnen te gooien in de internationale wijnpers. Niemand had ooit hogere scores gehaald.
Hieronder een bloemlezing van Luis Gutiérrez voor Robert Parker :
tasted mostly wines from 2015, which seems like a great year; for proprietor Dominik Huber, it is a combination of the experience of the team and the work in the vineyards. The wines seem to be going from strength to strength, with great definition, delineation and freshness, more transparent to the terroir, more about the place than the varietal—even achieving beautiful floral aromas in the Cariñena, a grape often considered rustic. Not here. But this time the high-altitude Garnacha on clay and limestone soils really stole the show... And it seems like 2016, a cooler vintage, could be even stronger based on what I saw in the entry-level wines that were already bottled.
Of over de 2016, toen hij Les Manyes 100/100 scoorde. Hij vergelijkt de wijn met niets minder dan Chateau Rayas, één van de allergrootste Grenache-wijnen.
The wines from Terroir al Limit keep improving, and they feel better year after year. The detailed work in the vineyards and respectful élevage—moving away from small volumes of oak and more into concrete—also helps to show the naked personalities of the places and grapes. The 2016s are simply superb, perhaps their finest vintage to date. It was not a particularly cool year (as it was in other parts of Spain), but the wines show great finesse and freshness. The pure Garnacha 2016 Les Manyes could be confused with a great vintage of Château Rayas. I think it's the best wine they have produced to date, and I believe it deserves 100 points.
Dit zijn artisanale volledig pure en biodynamische wijnen en zijn daardoor dus ook niet goedkoop.
Geniet ervan !
Ontdek hier de wijnen van Dominik Huber